Västindien


Alternative content

Get Adobe Flash player

Martinique - St Lucia - St Vincent & Grenadines- Grenada

Om Martinique - St. Lucia - St. Vincent - Grenada

De södra öarna i Windward Island utgörs av de större öarna Martinique i norr, St Lucia och St Vincent & Grenadins samt Grenada i söder.

 

Mellan St Vincent och Grenada breder Grenadinernas övärld ut sig med många mindre öar och kortare avstånd i det som många tycker är det bästa seglingsområdet i hela Västindien.

 

Mellan de största öarna blir det mer öppen havssegling i 15-25 Nm medan Grenadinerna erbjuder mer skyddad skärgårdssegling.

 

På Martinique, St Lucia, St Vincent och Grenada finns stora områden med tropisk regnskog, vattenfall och vulkaner.

 

Missa inte att besöka någon av nationalparkerna under en dagsutflykt. På Bequia vars hamn Admirality Bay tidigare hyste valfångarnas båtar samlas idag långseglare från hela världen. Styr du mot Mustique kan du kanske stöta på Mick Jagger eller andra kändisar, som har villor på ön.

 

Många väljer att segla one-way i detta område. Du kan t.ex. hämta din båt på Martinique och lämna den på St. Vincent eller Grenada.

 

Du utgår från marinan i Le Marin på Martinique nära St Anne på den södra sidan av ön, idealisk utgångshamn för segling söderut till St Lucia och Grenadinerna.

 

Avseglingshamnar: Martinique - Le Marine

Seglingsperiod: November till Augusti

 

 

Seglingsområdet - Martinique - St. Lucia - St. Vincent- Grenada

Mellan de största öarna blir det mer öppen havssegling i 15-25 Nm medan Grenadinerna erbjuder mer skyddad skärgårdssegling. Segling i detta område passar alla vana svenska seglare.

 

Seglar ni 10 dagar är det lämpligt att vända norrut vid Union Islands, seglar ni 14 dagar eller mer rekommenderar vi att man inkluderar den vackra ön Grenada längst i söder.

 

Mellan Martinique och Grenada breder Grenadinernas övärld ut sig med många mindre öar och kortare avstånd, i det som många tycker är det bästa seglingsområdet i hela Västindien.

 

Martinique är den största ön i denna del av Västindien. En gång i tiden hem för Napoleons hustru Josephine, erbjuder ön idag kontraster som höga berg med tropisk regnskog och storstadsliv med fransk atmosfär i huvudstaden, Fort de France. Utmärkt mat, shopping, snorkling, dykning och vänliga människor kännetecknar Martinique.

 

På den nordvästra delen av ön finner du, Mount Pelle, öns berömda vulkan, som hade sitt sista utbrott 1902. Historiska plantager, regnskogar och stränder, som sägs ha inspirarat Paul Gauguin, kan du hitta på ön. Segla upp till historiska St Pierre, som förstördes av en vulkan 1902, och dyk på de 12 vraken av skepp som inte hann undan.

 

St Lucia

En av de vackraste öarna i Västindien tycker många. Denna gröna bergiga ö har stora områden med banan- och sockerrörsplantager. De branta bergstopparna reser sig ur havet, med bäckar och vattenfall som kastar sig utför branterna, gör det oemotståndligt att utforska ön. Två av Västindiens mest fantastiska ankarvikar hittar ni här: Les Pitons vid foten av Conical bergen, och Marigot Bay, ett känt -Hurricane Hole-. Ett sandremsa med palmer på sticker ut och döljer nästa öppningen till viken, vilket gör den till en skyddad och romantisk ankringplats. Castries, huvudstaden på St Lucia, är en livig stad med bra restauranger och butiker. I Rodney Bay hittar du öns största marina med all service!

 

St Vincent & Grenadinerna

St Vincent har mycket orörd natur och fina vandringsleder. Hällristningar finns också att se, gjorda för över 1000 år sedan av ursprungsbefolkningen Arawak. I den botaniska trädgården kan ni se brödträdsplantor som härstammar från Kapten Blights, och han skepp Bounty, äventyr på ön. Det är också på den här ön, i Wallilabou Bay, filmerna Pirates of the Caribbean spelades in. Jonny Depp och Orlando Bloom återvände även för att filma uppföljaren i Januari 2005.

 

Segla sedan söderut till den vackra ön Bequia och ankra upp i den skyddade Admiralty Bay, en gång hem för fullriggade engelska krigsskepp. Besök stranden på andra sidan och titta in på det svenskägda hotellet Friendship Bay Beach Resort och Jaks.

 

Den kända ön Mustique är också ett måste i de här vattnen. En mycket exklusiva ö, som lockat till sig de "the rich and the beautiful". Fantastiska villor klättrar på sluttningarna och öde stränder sträcker sig kilometervis längs kusten. Det finns möjligheter att hyra häst på ön och rida längs de mjuka stränderna. Missa inte Basils Bar i Britannia Bay där du kan mingla på trädäcket med de legendariska artisterna, som har sina sommarhus på ön.

 

Utanför Mayreau och Union Island hittar du de berömda obebodda öarna Tobago Cays. Det hästskoformade revet och det kristallklara vattnet gör ingen snorklare eller dykare besvikna. Färgsprakade koraller och fiskar väntar under ytan och sikten är otrolig. Varför inte laga till en fest på nyfångad hummer, som finns att köpa av lokala fiskare. Lite klurigt att segla in mellan reven, men väl inne ger det er en verkligt minnesvärd upplevelse.

 

Grenada

Att ön har fått smeknamnet -The Spice Island- är inte svårt att förstå när ni andas in de kryddiga vindarna när båten närmar sig kusten. Muskotnöt (nutmeg) smaksätter den läskande drinken Planters Punch. Bakom Grenadas gröna siluett döljer sig fantastisk regnskog med många vattenfall som verkar direkt hämtade från schamporeklamen. Besök den livliga huvudstaden St George. Ekoturism är också något som Grenada är nästan ensam om att erbjuda.

 

Väder & vind: Martinique - St. Lucia - St.Vincent - Grenada

Windward Islands har en regn- respektive en torr säsong. Under den torra säsongen (februari till juni) är det klart och soligt väder och bara enstaka "showers" förekommer. Under regnsäsongen (augusti till december) är det fortfarande mycket sol men också mera återkommande "showers" och regniga dagar kan förekomma.


Mestadels dominerar passadvinden med konstant vindriktning och styrka från NO ca 10 m/s. Under vintermånaderna kan Windward Islands nås av höga vågor från i Nordatlanten. Sjögången är därför mest påtaglig i de större sunden mellan t.ex. St. Lucia och St Vincent medan det är sjölä och bäst ankringsplatser på öarnas syd och västra sida.

 

Temperaturen varierar mellan 25 och 30 grader året runt.

Det skiljer sig en del mellan våra olika seglingsområden. Som vägledning har vi gjort en sammanställning av bl.a. vindförhållanden/navigation från 1 till 5. (1 lätt 5 svårt).  Svårighetsgraden kan max vara 10. Svensk seglare är normalt vana seglare. Svårighetsgrad 5 är normalt inga problem för vana svenska seglare. 

 

                                         Vind               Navigation      Svårighetsgrad

BVI Tortola                             2                    1                    3

St. Martin                               2                    2                    4

Martinique - Guadelope            3                    2                    5

Martinique - Grenada          3                    2                    5

 

 

Avseglingshamnar: Martinique - Le Marine

 

Seglingsperiod: November till Augusti


28.01.2011När du hyr av Scandsail!

Ingår alltid Jolle & utombordare och slutstädning. Vid bokning av båt i Kroatien ingår även transfer flygplats-marinan t/r. Telefonjour 24/7. Alltid fräschast och nyast möjliga båtar.

15.03.2011Segla med Svensk skeppare

Vill du gärna bege dig till varmare breddgrader för spännande segling, men saknar erfarenhet eller behörighet. Eller kanske är du en van seglare, men vill slippa ansvaret för båten och ha en kunnig guide för området nära till hands? Då kan en av våra professionella svenska skeppare ta hand om er. Skepparen tar hand om båten, vilket lämnar dig och dina vänner/familj fria att simma, snorkla, sola och koppla av.

Boka din båt ONLINE och få mellan 20% till 30% RABBAT!