Västindien


Alternative content

Get Adobe Flash player

Martinique - Dominica -Guadelope

Om Martinique - Dominica - Guadeloupe

 

Martinique

Martinique är den största ön i denna del av Västindien. En gång i tiden hem för Napoleons hustru Josephine, erbjuder ön idag kontraster som höga berg med tropisk regnskog och storstadsliv med fransk atmosfär i huvudstaden, Fort de France. Utmärkt mat, shopping, snorkling, dykning och vänliga människor kännetecknar Martinique.

På den nordvästra delen av ön finner du, Mount Pelle, öns berömda vulkan, som hade sitt sista utbrott 1902.

Historiska plantager, regnskogar och stränder, som sägs ha inspirarat Paul Gauguin, kan du hitta på ön. Segla upp till historiska St Pierre, som förstördes av en vulkan 1902, och dyk på de 12 vraken av skepp som inte hann undan.

 

Guadeloupe

Sett uppifrån har ön konturerna av en fjäril, med vingar av vitt skilda karaktärer. Östra sidan, Grand Teere, består av lågland med sockerrörsodlingar kantad av palmstränder. Basse Terre, västra sidan, har branta kuster med trädklädda vulkaniska berg. Den högst punkten Sourfiére med 1467m, är fortfarande en aktiv vulkan. Ett fantastiskt exotiskt ställe att besöka är Carbet Waterfalls på södra Grand terre, som man når på en halvtimmes promenad genom den grönskande regnskogen. Jacques Cousteau var så imponerad av vattnet utanför Pigeon Island, att det nu är ett naturreservat under vattnet. Missa inte heller den charmiga ögruppen Iles des Saintes strax söderut.

 

Dominica

Den här ön är den mest oförstörda och outforskade av turisterna i hela Västindien. Regnskogen omfamnar dig när du stiger iland. I den frodiga skogen gömmer sig fåglar, fjärilar och blommor i alla regnbågens färger. Mitt i detta finns också något så ovanligt som kokande sjöar och varma vattenfall. De många naturreservaten gör att ekoturism med vandringar i bergen är en spännande upplevelse mellan de 8 potentiellt aktiva vulkanerna. Ankra upp utanför Portsmouth och njut av den mångfalden av de lokalt odlade frukter som erbjuds på marknaden.

 

Seglingsområdet - Martinique - Domeniqua - Guadeloupe:

Mellan de största öarna blir det mer öppen havssegling i 20-55 Nm. Inte så många ankringsplatser på västsidan av Martinique och Domeniqua. Guadeloupe har flera ankringsplatser längs kusten och på Le Saintes och Marie Galant.

 

Väder & vind - Martinique - Domeniqua - Guadeloupe:

Windward Islands har en regn- respektive en torr säsong. Under den torra säsongen (februari till juni) är det klart och soligt väder och bara enstaka "rägnskurar" förekommer. Under regnsäsongen (augusti till december) är det fortfarande mycket sol men också mera återkommande "showers" och regniga dagar kan förekomma.

 

Mestadels dominerar passadvinden med konstant vindriktning och styrka från NO ca 10 m/s. Under vintermånaderna kan Windward Islands nås av höga vågor från i Nordatlanten. Sjögången är därför mest påtaglig i de större sunden mellan t.ex. Martinique och Dominica/Guadeloupe.

Sjölä och bäst ankringsplatser på öarnas västra sida.

 

Temperaturen varierar mellan 25 och 30 grader året runt.

Det skiljer sig en del mellan våra olika seglingsområden. Som vägledning har vi gjort en sammanställning av bl.a. vindförhållanden/navigation från 1 till 5. (1 lätt 5 svårt).  Svårighetsgraden kan max vara 10. Svensk seglare är normalt vana seglare. Svårighetsgrad 5 är normalt inga problem för vana svenska seglare. 

 

                                         Vind               Navigation      Svårighetsgrad

BVI Tortola                           2                    1                    3

St. Martin                             2                    2                    4

Martinique - Guadalupe     3                    2                    5

Martinique - Grenada             3                    2                    5

 

 

Avseglingshamnar: Martinique - Le Marine

 

Seglingsperiod: November till Augusti


15.03.2011Kojcharter Kroatien 2011

Häng med på våra seglingar med början 25/6 från Split. Passar såväl singlar som par, priser från 5990kr per/person och vecka.

15.03.2011Företagssegling Grekland/Kroatien

Förlägg er konferens ombord på en av våra segelbåtar i Medelhavet, se rubriken "Företagssegling".

Boka din båt ONLINE och få mellan 20% till 30% RABBAT!