Västindien


Alternative content

Get Adobe Flash player

Tortola BVI - Virgin Gorda - Jost Van Dyke

Om BVI - Tortola (Tortola, Virgin Gorda, Jost van Dyke, Anegada)

Lätta dagseglatser med jämn vind på skyddade vatten gör Jungfruöarna till ett paradis för alla typer av seglare eller för dem som bara vill ha en avkopplande semester. Lätt navigerat och med många ankringsplatser gör öarna till ett av de populäraste områdena att segla i. Låt passadvinden ta dig till vykorts-stränderna, de många dykställena eller till härliga restauranger vid vattenkanten.

 

Skärgården är delad i två: den brittiska delen med Tortola, Virgin Gorda och Jost van Dyke mm. Den amerikanska bestående av St John, St Thomas och St Croix men krångliga amerikansk regler gör segling på den amerikanska sidan svårt.

  

The Baths på ön Virgin Gorda får ni inte missa. De stora stenarna på stranden påminner om naturens eget Stonehenge. Snorkla i grottorna vid Treasure Point på Norman Island, som sägs ha inspirerat Robert Louise Stevenson till boken Treasure Island.

 

Segla vidare till ön Jost van Dyke, döpt efter en holländsk pirat, med en befolkning på bara 130 personer, ankra i Cane Garden Bay och navigera runt öns berömda romdestilleri. Titta in hos en annan Virgin, genom att ankra upp utanför Richard Branson egen ö och se om han är hemma. Du behöver inte nöja dig med att hälsa på honom. Möjlighet att hyra hans fullt möblerade villa finns, där allt ingår för att du ska känna dig som hemma.

 

Spännande är givetvis att segla i den stora kanalen Sir Francis Drake Channel som går mellan öarna, döpt efter den store engelske sjöfararen.

 

Seglingen är enkel och lättnavigerad, normalt stadiga nordvästliga vindar dagtid som mojnar vid solnedgång.

 

 

Seglingsområdet - BVI:

British Virgin Islands är det klassiska seglingsområdet och det som många väljer att segla i då det är relativt skyddade farvatten med korta avstånd och därmed idealiskt för dig som seglar första gången i Västindien.

 

Många seglare återkommer år efter år och man kan hela tiden hitta nya vikar på de många öarna. Området BVI är endast 32 Nm med mer än 25 större öar. Man ankrar som regel upp på redden under eftermiddagen i någon väl skyddad vik för att ta jollen in till restaurangen på stranden senare på kvällen.

 

Tortola med huvudstaden Road Town är utgångshamn för segling i BVI. Öar som Jost Van Dyke, Peter Island,  Norman Island, Virgin Gorda med sina granitblock, samt Anegada är ett måste för alla seglare! Missa inte Willy T?

 

Cane Garden Bay på Tortola är en av de vackraste ankringsplatserna i de brittiska Jungfruöarna, med en underbar strand och intressanta restauranger/barer.

 

Sandy Cay och Green Cay får du inte missa. Dessa öar är förmodligen de mest fotograferade i området, tillsammans med White Bay på Jost Van Dyke.

 

 

Väder & vind - BVI:

Passagerna är korta mellan öarna och en jämn passadvind blåser under vintersäsongen från NO mellan 7-13 m/s.  (december-maj).  

 

Vattentemperaturen är ca 27 grader och i luften ca 28 grader under dagen och ca 23 grader på kvällen. Under sommarmånaderna (juni-november) blåser det 5 - 10 m/s från sydost. I vattnet är det ca 28 grader och i luften ca 29 grader.

 

Jungfruöarna har så gott som perfekt väder året runt med en nordostlig passadvind, och seglingsförhållandena är idealiska.

 

Det skiljer sig en del mellan våra olika seglingsområden. Som vägledning har vi gjort en sammanställning av bl.a. vindförhållanden/navigation från 1 till 5. (1 lätt 5 svårt).  Svårighetsgraden kan max vara 10. Svensk seglare är normalt vana seglare. Svårighetsgrad 5 är normalt inga problem för vana svenska seglare. 

 

 

 

                                        Vind               Navigation      Svårighetsgrad

 

BVI Tortola                         2                    1                    3

St. Martin                              2                    2                    4

Martinique - Guadeloupe         3                    2                    5

Martinique - Grenada              3                    2                    5Avseglingshamnar: Tortola, Road Town

 

Seglingsperiod: November till Augusti

 

03.02.2011Välkommen!

Till Scandsails nya hemsida.

15.03.2011Företagssegling Grekland/Kroatien

Förlägg er konferens ombord på en av våra segelbåtar i Medelhavet, se rubriken "Företagssegling".

Boka din båt ONLINE och få mellan 20% till 30% RABBAT!